این روزها در میان جوانان و خانواده های جوان ایرانی صحبت های مختلفی در باب کارما (KARMA) مطرح میشود و ما در سایت عروسکو خود را موظف دانستیم تا اطلاعاتی جامع را در مورد کارما ارائه نماییم، مباحثی که شاید در کمتر سایتی به آن اشاره شده است. همانطور که میدانید کارما یک دیدگاه محسوب میشود و لازم است تا برای بررسی کارما از مباحث دینی بویژه دین مبین اسلام استفاده شود، امیدواریم این مطلب مورد توجه مخاطبان قرار بگیرد و در نشر حداکثری آن همکاری های لازم صورت پذیرد.
کارما در ویکی پدیا اینطور معنی شده است که یعنی عمل، فعل یا کار و به نتیجه ای که از ترکیب نیت و عملکرد یک فرد منتج میشود گفته میشود. به این معنی که اگر نیت و عمل هر دو خوب باشند سرانجام (دنیایی) و نتیجه آن یا اصطلاحاً کارما یا زیستکار آن خوب است و اگر نیّت و یا عمل بد باشند نتیجه یا کارمای آن برای فرد در زندگی بد است. این عملکردها ذاتاً و به طور خودکار نتایجی (انتقام کیهانی/الهی) را در این زندگی و زندگی بعد به دنبال دارند. بدین معنی که «هر چه کنی به خود کنی گر همه نیک و بد کنی».
همانطور که در ویکی پدیا معنی شده است کارما در حقیقت به مجموعه ای از اقدامات مثبت یا منفی در زندگی هر فرد گفته میشود که برای آن فرد همان نتیجه را در بر خواهد داشت، اگر عمل و نیت خوب باشد نتیجه خوب در این دنیا دارد و اگر عمل و نیت بد باشد نتیجه بد در این دنیا دارد. به طور کلی و در دیدگاه سطحی کارما و اعتقاد به آن بد به نظر نمیرسد و پیروان این اعتقاد ممکن است سعی در مثبت جلوه دادن آن داشته باشند اما در دل ماجرا آفاتی وجود دارد که این آفات و کاستی های کارما میتواند سرنوشت آدمی را دستخوش تغییر نماید.
خاستگاه کارما در ادیان هندوئیسم و بودئیسم است که آنها معتقد هستند هر عملی که از انسان سر میزند حاوی مقادیری انرژی (مثبت یا منفی بسته به عمل) است که این انرژی در نهایت به خود فرد اصابت خواهد کرد. در این دیدگاه پیامد اعمال انسان کارمیوه نامیده میشود.
همانطور که گفتیم خاستگاه کارما ادیان هندوئیسم و بودئیسم است، این ادیان نواقص بسیار زیادی دارد و در زمره ی ادیان نا معتبر و ناقص به حساب میآیند، عدم دقت در وضع قوانین و توصیفات آن و غیر کامل بودن آنها باعث شده است تا مبانی و اساس آنها به راحتی قابل رد باشند، در رد کارما دلایل غیر دینی زیر مورد بحث است.
1- عدم عدالت در کارما
کارما بر خلاف تبلیغاتش و مبانی آن ضعف بسیار بزرگی در مسئله عدالت دارد، دقیقا خلاف تئوری که مبنا و اساس شکل گیری آن است که هر عمل نتیجه برابر و متناسب خواهد داشت. یعنی اینکه به عنوان مثال افرادی که در طول زندگی خود ظلم های فراوانی کرده اند، با دستورات خود انسان های زیادی را آواره کرده و یا کشته اند یا بمب اتم بر سر مردمانی بی گناه فرود آورده اند و یا روزانه کودک کشی و قتل عام میکنند، آنها چگونه نتیجه کارشان را در این جهان یا حتی جهان تناسخ گونه خواهند چیشید؟؟؟ آیا به تعداد انسان هایی که کشته اند، زجر کشته شدن خواهند چشید؟؟!! خیر اینطور نیست و کارما نمیتواند پاسخی برای این سوال ها بدهد و برعکس آن بسیار انسان هایی هستند که مظلوم و بی گناه اند ولی در دنیایی جهنم بار دارند زندگی میکنند. (مردمان آفریقا)
2- کارما و تناسخ
به نظر خود پیروان کارما و بدعتی که در گروهی دیگر از پیروان کارما پدید آمده است، میخوانیم که انسان های بسیار گناه کار برای درک عذاب هایی که در زندگی داده اند میبایست یکبار بمیرند و بار دیگر در قالبی جدید و انسانی جدید به این دنیا باز گردند، آیا این نظریه صادر شده از سوی آنها عدالت محور است چرا باید بدنی دیگر زجر بدن پیشین را بکشد، چرا باید ما در قالب یک سگ، گربه، درخت و میز!!! به این دنیا بازگردیم، اگر قرار است اینطور شود آیا بهتر نیست سازوکاری مثل دنیای پس از مرگ وجود داشته باشد که مجبور نشویم در قالب یک سگ یا پشه زجر زندگی پیشین خود را بچشیم!!!؟ دوم اینکه مبانی تناسخ با کدام حقیقت علمی ثابت شده است؟؟
3- آسیب پذیری پیروان کارما
افرادی که به کارما اعتقاد دارند بسیار آسیب پذیر هستند چرا که اگر عملی خوب را انجام دهند و منتظر عواقب خوب آن عمل باشند اگر دچار یک گرفتاری یا چالش سخت در زندگی خود شوند (دقیقا بر عکس توقعشان) کلیه اعتقادات و مبانی فکری شان بهم میریزند و دچار یاس و پوچی میشوند.
4- کارما برای ترسوها
پیروان کارما معمولا از افراد ضعیف، ترسو جامعه هستند، آنها از اعتماد به نفس کمی برخوردارند و اکثرا نمیتوانند حق خود را از دیگران بگیرند پس در نتیجه رجوع میکنند به اعتقادات کارماییشان و خیال خود را راحت میکنند.
چقدر بهتر است در بحث تحلیل مبانی اعتقادی کارما، مقایسه با یک دین دیگر صورت پذیرد چرا که خاستگاه و وطن کارما در حقیقت از بطن یک دین است، در این مقایسه کارما قرار است تا با کامل ترین دین، یعنی دین اسلام مقایسه شود.
1- کارما و رد معاد
هر انسانی که با مباحث دینی آشنا باشد فارغ از اینکه چه دینی دارد، به خوبی میداند که جهان دیگری پس از مرگ در انتظار ماست و در حقیقت زندگی ما بدون معاد بی معنی و پوچ خواهد بود و زندگی کردن با این عمر کوتاه بسیار مضحک به نظر میرسد. در کارما معاد و بهشت و جهنم وجود ندارد و زندگی بر مبنای ریاضیات است یعنی که عمل خوب در برابر یک بازخورد خوب، یک عمل بد در برابر یک بازخورد بد و این ریاضیات دست و پا گیر باعث میشود تا انسان معاد گریز شود و توجهی به دنیای بعدی نداشته باشد، افرادی که میگویند دنیای بعد از مرگ وجود ندارد به دلیل اینکه هیچکس آن دنیا را ندیده است پس من هم میگویم برق و گاز وجود ندارد چون هیچکس آنرا ندیده است!
2- کارما و کم رنگ شدن خدا
بسیاری از افراد که معتقد به کارما هستند، رنگ بوی کمی از حضور خدا در زندگی شان است و عمل صالحی که انجام میدهند برای رضای خدا نیست و برای بازخورد آن است، پس در این سیستم نوعی معامله با کیهان یا انرژی که تضمینی برای آن وجود ندارد انجام میشود، ولی آنجایی که خدا فرموده است با او معامله کنیم و او در وعده هایش صادق است و از هر قدرتی بالاتر است.
3- کارما یعنی تناسخ
تناسخ میگوید روح هر فرد بعد از مرگ از جسم بیولوژیک خود به جسم دیگری منتقل میشود و مجددا به این جهان باز میگردد که این ایده در واقع بدون هیچ گونه پشتوانه علمی و دینی است و هیچ توجیهی برای اثبات آن تاکنون ارائه نشده است، کارما دقیقا بر همین پایه استوار است و زندگی آدمی را محصور در این دنیا و پوچ تلقی میکند.
4- کارما یعنی نا امیدی
هر فردی در زندگی دچار خطاها و گناهانی است که با استغفار و نزدیکی به درگاه پروردگار و توبه کردن و ترک گناه میتواند در صدد دفع عقوبت آن بر بیاید و امید به آینده و امید به خدای بخشنده و مهربان داشته باشد در کارما چنین مفهومی وجود ندارد و هر عمل بدی یک انرژی منفی است که به عقیده آنها بالاخره به زندگی شان باز خواهد گشت. این اعتقاد باعث تضعیف روح هر فرد و نگرانی های گاه و بی گاه میشود که زندگی هر کسی را میتواند دچار یاس و نا امیدی کند.
در انتها فکر میکنیم که این 8 دلیل مطرح شده کفایت داشته باشد و هر ذهن آگاه و بیداری را راضی گرداند، کارما در حقیقت فرصت مناسبی را برای افراد سود جو مهیا کرده است تا با برگزاری کلاس های متعدد در قالب های روانشناسی و یا حتی نزدیکی با خدا منجر به انحراف و کافر شدن آنها به خداوند میشود که این اتفاق مهلک میتواند سعادتمندی یک فرد را خراب گرداند و زندگی را در مسیری اشتباه قرار دهد. فردی که پیرو کارما است معمولا از عبادت خداوند غافل میشود و همه چیز را ترازوی کارما محاسبه میکند. این موضوع در حقیقت یک چالش خطرناک برای خانواده هاست که میبایست در روز ها و سال های آینده خود را برای آن آماده کنند و آموزش های لازم جهت جلوگیری از انحرافات احتمالی (بویژه جوانترها) را ببینند. در آخر باید بگویم که اگر شخصی را دیدید که معتقد به کارما ست به او بگویید که احتیاجی ندارد کلاس شرکت کند و یا پیرو اعتقادی پوچ با نقص های فراوان شود و خداوند را در زندگی خود بی تاثیر قلمداد کند و بهترین کارما همان چیزی است که خداوند اشاره کرده است که هرکس ذره ای نیکی کند جواب آن را خواهد گرفت و هرکس سر سوزن بدی کند نتیجه آن را خواهد چشید. ولی کجای دنیا، بعد از مرگ و چگونه دقیقا برای ما انسان ها مشخص نیست.
منبع: سایت عروسکو
کپی برداری با لینک به منبع مجاز است.
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |