ما در این مطلب از سایت عروسکو که در گروه مطالب مجله خانواده قرار دارد، قصد داریم تا مطلبی جدیدی بر پایه روش های دینی و روانشناسی (علمی) کاربردی و مفید را خدمتتان ارائه کنیم، این مطلب برگرفته از مصاحبه صوتی سایت عروسکو با یکی از روانپزشکان مطرح ایرانی مقیم امریکا است که در طی آن مباحثی با محوریت روش های افزایش محبت در خانواده، آثار محبت در خانواده، عشق و محبت در خانواده است در انتها نیز دعای افزایش محبت در خانواده درج شده است. توصیه میکنیم حتما مقاله محبت در خانواده را در در سایت عروسکو از دست ندهید.
روانپزشک این مطلب را با طرح چند سوال شروع کرد، مفهوم عشق و محبت در خانواده چیست؟ یعنی اینکه تعریف ما از عشق و محبت در خانواده چیست ما انتظارهایی از یکدیگر داریم تا چه اندازه این انتظارات یا بهتر بگویم این توقعات بجا و درست است؟ آیا ما خودخواه نشده ایم، پس بهتر است لحظه ای خودمان را جای اعضای دیگر خانواده ( به طور کل طرف مقابل مان) قرار دهیم تا شرایط و وضعیت کنونی آن فرد را نیز درک کنیم، یک مثال میزنیم اگر فردی که با آن ازدواج کرده اید دچار نوعی افسردگی و یا عقده های درونی است (که علل آن میتواند تربیت اشتباه آن در دوران کودکی باشد) چگونه میتوانید او را در عرض یک سال یا چند سال تغییر دهید؟ آیا این کار شدنی است، من معتقد هستم تربیت در دوران کودکی و آموزه های آن دوران تا حد بسیار بسیار زیادی شخصیت و وضعیت کنونی ما را شکل میدهند که بعضا غیر قابل تغییر است، اما نا امید نشوید ما اینجا روش های افزایش محبت در خانواده را خدمتتان ارائه میکنیم تا بتوانید کیفیت زندگی خود را افزایش دهید و البته اگر فرزندی دارید بتوانید آن را به درستی و در محیطی مثبت رشد و پرورش دهید، توجه کنید که پرورش دادن فرزند فقط بزرگ کردن فیزیکی آن محسوب نمیشود بلکه مهم ترین جنبه پرورش فرزندی صالح با افکار مثبت و سالم است تا بدین ترتیب و به مرور زمان آثار محبت در خانواده نمایان گردد.
1- حفظ احترام دیگران و اعضای خانواده
حفظ احترام و حرمت نگه داشتن یکی از شیوه های افزایش عشق و محبت در خانواده است، معمولا انسان های محترم دارای یک گارد آهنین هستند که باعث میشود هیچ شخصی حتی غریبه ها در برابر آنها به خودشان اجازه تعدی یا حتک حرمت را نداشته باشند، تصور کنید شما با فردی طرف هستید که دارای شخصیت بالا و محترمی است، چگونه میتوانید به خودتان مجوز بی احترامی به این شخص را بدهید، این اتفاق هرگز نخواهد افتاد تا مادامی که یک طرف ماجرا فردی محترم باشد. جالب است بدانید که احترام گذاشتن یک طرفه به مرور زمان باعث میشود تا افراد دور و بر شما نیز، تغییر رویه دهند و در برخورد با شما محترمانه تر عمل کنند.
2- حفظ حقوق افراد خانواده
هر فردی در خانواده و جامعه دارای حقوقی است، حقوق هر فرد ابعاد گسترده تری دارد، به عنوان مثال حقوق یک فرد شامل، حفظ حریم خصوصی، حقوق مالی، حقوق برخورداری از امکانات است، به عنوان مثال اگر شما دو فرزند دارید میبایست توجه داشته باشید که بسته به وسع مالی تان و به عدالت به آنها امکانات دهید، اگر در خانه تان فقط یک اتاق اضافه دارید باید آنرا به هر دو آنها اختصاص دهید، اگر پولی را صرف کلاس ها و آموزش های آنها میکنید باید این کار را به طور مساوی بین آنها انجام دهید، حتی اگر فرزندانتان اختلاف سنی زیادی هم داشته باشند، هیچ گاه نباید فرزندتان احساس کند که برای او کمتر از برادر یا خواهرش پول خرج میکنید، همینطور امکانات خانه مانند تلویزیون دیدن، استفاده از لوازم بازی، خوراکی ها و ... باید عادلانه بین آنها تقسیم شوید. این موضوع بسیار مهم است و در آینده خانواده شما منجر به افزایش آثار محبت میشود.
3- عدم خود بینی و توجه به پیشرفت در خانواده
تمامی اعضای خانواده باید یاد بگیرند تا به آینده خانواده شان توجه ویژه داشته باشند اگر مبنای فکری و عملی یک خانواده از ابتدا درست باشد و طبق یک چارچوب و روال صحیح برنامه ریزی شود، افراد در خانواده نیل به موفقیت و پیشبرد اهداف خانواده مثل موفقیت های مالی، سعادتمندی، آسایش و ... پیدا میکنند .به این مثال توجه کنید: مرد خانواده معتاد است، او برای تهیه مواد مخدر لازم است تا هزینه ای بپردازد این هزینه از حقوق مالی افراد خانواده تامین میشود که این خود یک رفتار ناصحیح است که منجر به بی اعتمادی و بی احترامی افراد خانواده به آن مرد خواهد شد. همه اعضای خانواده میبایست حامی یک دیگر باشند و برای موفقیت خانواده تلاش کنند، بگذارید واضح تر توضیح دهم موفقیت یک خانواده یعنی اینکه پدر خانواده به یک امنیت مالی و شغلی برسد، مادر خانواده مجبور نباشد مثل یک کلفت سرویس دهد (یعنی در کارهای روزمره کمک داشته باشد) بتواند برای زندگی شخصی اش وقت بگذارد (مثلا باشگاه رفتن، علم آموزی و...) و فرزندان بتوانند شرایطی مساعد برای رشد و پیشرفت خود داشته باشند که تمام این موضوعات هیچ ارتباطی به وسع مالی خانواده نخواهد داشت و فقط برنامه ریزی و هدفمند بودن ملاک آن است.
4- حفظ حریم خصوصی افراد
درست است که اعضای خانواده میبایست برای یک هدف یعنی موفقیت خانواده برنامه ریزی داشته باشند اما در کنار این ها میبایست هر فرد دارای حریم خصوصی باشد و اعضای خانواده نسبت به یک دیگر دلسوز و رازدار باشند، لوازم شخصی هر فردی مختص به اوست اما توجه داشته باشید که همه اینها باید به طور نا محسوس توسط سرپرستان کنترل شود. مثال شماره یک: فرزند شما یک اتاق مختص به خود را دارد و عموما در آن اتاق محبوس است و در نبودش درب آنجا قفل است، این یک برخورد اشتباه است درست است که هر فردی باید حریم خصوصی خود را داشته باشد اما به این معنی نیست که فرد باید یک سرزمین جداگانه برای خود بسازد، در تربیت فرزندان این اتفاق بزرگترین اشتباه خواهد بود، باید بدانید که اتاق جداگانه به معنی مرزبندی نیست، اتاق جداگانه برای زندگی خصوصی نیست، بلکه اتاق جداگانه برای آسایش و رفاه فرزند شماست، باید به فرزندان آموزش دهید که اتاق آنها جزئی از خانه است و فقط برای استراحت و آسایش شخصی آنها است، آنها اجازه ندارند برای خودشان مرز کشی کنند، یا ساعت ها درب اتاق را به روی اعضای خانواده قفل کنند یا اجازه ورود ندهند. مثال شماره دو: مثال بعدی در مورد گوشی های موبایل است، همه ما میگوییم که گوشی مان خصوصی ماست اما نباید مطلقا باشد باید به گونه ای برخورد کنید که فرزندان و یا حتی همسرتان مطمئن باشد که گوشی شما محلی امن است و هر زمانی که لازم باشد شما میتوانید حداقل برای یک تلفن زدن یا استفاده از اینترنت یا انجام تراکنش ها برای چند لحظه هم که شده گوشی همسر یا فزرند خود را به دست بگیرید!!! (امیدوارم منظور حرف من را متوجه شده باشید!) یعنی اینکه لازم به چک کردن نیست همین که فرد برای هر بهانه گوشی خود را برای لحظه ای هم که شده در اختیارتان قرار دهید یعنی اینکه کار شما در برخورد یا تربیت شان درست بوده است.
من شخصا معتقدم که حریم خصوصی بین زن و شوهر مخصوصا در گوشی های همراه نباید وجود داشته باشد چون میدانیم که در حریم خصوصی اتفاقات خوبی رخ نمیدهد و زن و شوهر باید از همه ی ضعف های یکدیگر با خبر باشند و بهم اعتماد داشته باشند.
5- امنیت فکری و توجه به یکدیگر
یک خانواده مستحکم، خانواده است که اعضای آن به یک دیگر توجه دارند، توجه به معنی فضولی نیست توجه یعنی اینکه افراد بتوانند روی شما و کمک هایتان حساب کنند و اگر روزی دچار مشکلی شدند بتوانند آنرا با شما مطرح کنند، اگر به سریال ها ایرانی و گاهی خارجی توجه کرده باشید میبینید که معمولا خواهر و برادر با هم اینچنین هستند و مشکلات شان را به یکدیگر میگویند، ولی این خیلی مهم است که پدر و مادر هم بتوانند با فرزندان خود معاشرتی سالم داشته باشند و فرزندان اطمینان داشته باشند که اگر مشکلی برای شان پیش آمد با پدر و مادر مطرح کنند، متاسفانه متاسفانه متاسفانه طبق تحقیقات ما در این ایران پدر و مادرها بسیار بدخلق و حق به جانب هستند و از ویدیو های زیادی که در اینترنت موجود است میبینیم که پدر و مادرهای اصلا برخورد درستی با فرزندان خود ندارد و متاسفانه این برخوردهای حق به جانب و آمرانه تبعات آن (منجر به) اعتیاد، بی کاری، بی سوادی، فقر، بی فکری، بی برنامه گی و مشکلات اعصاب و روان در زندگی فرزندانشان است. پدر و مادر هایی که فکر میکنند با پرداخت حقوق مالی فرزندانشان میتوانند به آنها بی احترامی کنند یا دستور صادر کنند و یا برخورد قهر آمیز داشته باشند، در صورتی که تمام کارهایی که برای فرزند خود انجام داده اند وظیفه ای بوده که خودشان بر عهده گرفته اند هیچ گاه کودکی انتخاب نمیکند که به این دنیا بیاید یا فرزند انتخاب نکرده است که شما پدر و مادر او باشید و دقیقا و تحقیقا این تصمیم شما بوده که این موجود را به دنیا بیاورید پس اکنون هم باید از او حمایت و مراقبت کنید. (اگر از خانواده خود رضایت ندارید این لینک را برای آنها بفرستید)
6- خارج از توقع دیگران محبت کنید
لازم است تا اعضای خانواده نسبت به یکدیگر رئوف باشند یا اینکه در مواقعی بیشتر از توقع به خانواده خود مهر ورزی کنند، با کارهای کوچک و توجهات موثر میتوانید جریان مهر و محبت در خانواده را به حرکات در آورید و این رویه را در زندگی خود و اطرافیانتان ساری و جاری نمایید.
7- توجه به عبادات
بهتر است تا پدر و مادر خانواده توجه به عبادات و نماز داشته باشند، این برای خانواده شما میتواند یک نقطه مهم باشد طبق تحقیقات پدر و مادری که نماز خوان هستند بیشتر مورد توجه و احترام فرزندان خود قرار میگیرند و البته آموزه های دینی تا حد بسیار زیادی میتواند منجر به افزایش عشق و محبت در خانواده شود و همه اعضای خانواده حدود و حقوق خود را به خوبی درک نمایند.
1- خواندن آیه الکرسی، به تعداد بیست و یکبار
2- قرائت 9 بار سوره مزمل
3- خواندن دعای زیر
یا رحمان الدنیا و الاخره و رحیمهاما تعطی منهما ما تشاء و تمنه منهما ما تشاء اقض عنی دینی
ای رحمان دنیا و آخرت ای رحیم دنیا و آخرت، به هر که بخواهی عطا میکنی و از هر که بخواهی منع مینمایی، بدهکاریم را ادا کن.
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |