در این مقاله از سایت عروسکو سعی کرده ایم تا اطلاعات جامع و علمی را در زمینه حسادت به مخاطبان خود ارائه نماییم. هرگز فراموش نکنید که افراد حسود بسیار سمی است و به احتمال زیاد باید از زندگی خود دورشان کنید. حسادت نوعی احساس عاطفی است که عده ای آن را اکتسابی و عده ای ذاتی میدانند. حسادت یک صفت روانشناسی و اخلاقی است که ذاتا در وجود همه انسان ها هست، ولیکن افرادی که دچار اختلال روانی میشوند آن را در وجود خود رشد میدهند. در نتیجه حسادت از دیدگاه روانشناسی یک بیماری یا اختلال روانی تلقی میشود.
زیر بنای حسادت تمایل انسان به کسب امتیازات و کمال است به عبارتی وقتی انسان با پیشرفت یا موفقیت بیش از اندازه دیگران مواجه میشود، حالتی به او دست میدهد که احساس حقارت میکند لذا برای اجتناب از این رنج تلاش برای کسب امتیاز آن میکند و چون استعداد و امکانات رسیدن به کمال (موفقیت) مورد نظر را ندارد و یا در حد کافی تلاش نمیکند، در نتیجه نمیتواند به آن برسد و دچار حسادت میشود و به عنوان فرد حسود نام میگیرد.
برخی روانشناسان بر این باورند که حسادت در 15 تا 16 ماهگی در کودکان آشکار میشود و در دو زمان یعنی سن 2 تا 5 سالگی و در دوران بلوغ به اوج خود میرسد، البته حسادت همیشه تاثیر منفی ندارد به عبارتی اگر میزان آن معقولانه و منطقی باشد میتواند موجب تلاش و پیشرفت هم بشود.
1- کودک مستقیم میگوید از نوزاد متنفر است و به صدمه زدن نوزاد میپردازد.
2- پس از تولد نوزاد، کودک بزرگتر بد رفتار میشود، مثلا بشقاب ها را میشکند، بد زبانی میکند و به حرف های بزرگ تر ها گوش نمیدهد.
3- چون از نوزاد متنفر است، اینگونه تصور میکند که او را از پنجره به پایین پرت کرده و یا او را خفه کرده است، لذا بی مقدمه به طرف تخت خواب یا اتاق نوزاد میدود، تا ببیند هنوز نوزاد آنجا هست یا نه!
4- بعضی اوقات کودک بزرگتر از غذا خوردن خودداری میکند و یا دچار بی اشتهایی شده و عمدا خود را به بیماری میزند. تا توجه والدین خود را به بیماری خود جلب کند. همچنین ممکن است اظهار ترس بیجا کند.
5- حسادت در بعضی کودکان با سرفه یا جوش های پوستی بروز میکند و برخی هم بسترشان را خیس میکنند.
6- برخی از کودکان هنگام بروز حسادت ناخن هایشان را میجوند و یا موهایشان را میکشند.
7- شخص بزرگ سال از فرد موفق بد گویی میکند، غیبتش را میکند و یا عیب او را بزرگ نمایی میکند. تا بدین وسیله او را از چشم دیگران بیاندازند.گاهی نیز او را مسخره میکند! و عیوب او را در چشم دیگران بزرگ نمایی میکند.
8- گاهی چنان از فردی تعریف و تمجید میکند که از او شخصیتی مخوف در نزد دیگران میسازند که براحتی کسی به طرف آن شخص نرفته و رابطه ای با او برقرار نکند.
9- بعضی وقت ها چون عملا نمیتواند امتیازات فرد مورد نظر را کسب کند در نتیجه مکانیزم بی اعتنایی را در پیش میگیرد.
حسادت علت های مختلفی دارد، که ذکر همه آنها در این مطلب نمیگنجد، لذا در این مقاله از سایت عروسکو سعی کرده ایم تا به مهم ترین آنها اشاره نماییم.
1- کمال خواهی بیش از توانمندی و حق لایق شدن بیش از اندازه به خود. (یعنی فرد بیش تر از ظرفیت ها و توانایی های خود، از خودش انتظار دارد)
2- ترس از دست دادن موقعیت و یا امتیازات موجود (به همین دلیل تملق و چابلوسی از دیگران میکند)
3- مشاهده موفقیت و امتیاز دیگران و احساس عدم توانایی در خود برای کسب آن امتیاز که گاهی موجب افسردگی نیز میشود
4- احساس حقارت و پشیمانی و شرمندگی در نتیجه دست زدن به تخریب دیگران و یا انجام تبلیغات درباره خود مثل متوسل شدن به سوابق خانوادگی، وصل کردن خود به افراد برجسته ای در جامعه که میشناسد.
5- ضعف اعتماد به نفس و خود باوری
6- تربیت غلط و یادگیری های اشتباه
برای جلوگیری از رشد حسادت در ذهن فرزندان خود سعی کنید؛
1- به کودک بزرگتر در صورت وجود کودک کوچکتر ابزار علاقه کنید. تا امنیت خاطر برایش حاصل شود.
2- پس از تولد نوزاد، کودک بزرگتر را از خود دور نکنید یعنی اتاقش را تغییر ندهید و به دلیل ترس از اذیت کردن کودک کوچکتر او را به مهد کودک نفرستید.
3- کودک را برای خرید وسایل نوزاد با خود ببرید جتی بهتر است به کودک پول بدهید، تا خودش چیزی برای نوزاد بخرد.
4- کودک را تشویق به مراقبت از نوزاد بکنید مثلا در استحمام نوزاد، اجازه دهید کودک به شما کمک کند.
5- اگر کودک علاقه مند است که نوزاد را ناز و نوازش کند، اجازه چنین کاری را به او بدهید.
6- وقتی مادر، نوزاد را بغل میکند، بهتر است پدر یا سایر اعضای حاضر در منزل کودک بزرگ تر را بغل کرده و یا نوازش کنند و در صورت امکان مادر هر دو را بغل کند.
7- در هنگام بروز حسادت با عصبانیت کودک را منع نکنید بلکه با تحمل و بردباری او را راهنمایی کنید.
8- از توجه و محبت افراطی به نوزاد در حضور دیگر فرزندان پرهیز کنید.
9- مسئله حسادت کودک به نوزاد را در حضور وی برای افراد خانواده و یا میهمان ها تعریف نکنید.
10- از تبعیض بین فرزندان و یا همکاران و شاگردان به شدت پرهیز کنید.
11- موفقیت دیگران را به رخ فرزندانتان، همکاران یا دوستان نکشید و هرگز فرزندتان را با دیگران مقایسه نکنید.
12- کمبود ها، نقایص بدنــی و نقاط ضعف افراد را به رخ نکشید و یا نزد دیگران بیان نکنید چون ممکن است نسبت به آنها احساس حقارت بکند و در نتیجه حسادت بورزد.
13- از توسل به فشار، اجبار، تهدید، سرزنش و یا تنبیه برای درمان حسادت پرهیز کنید زیرا فردی که دچار اختلال حسادت میشود، بیشتر از دیگران نیازمند محبت است.
14- توانمندی فردی را که حسادت میورزد، برجسته نموده و از آن صحبت کنید مثلا بگویید مثلا فلانی نقاش خوبی است در عوض تو شاگرد ممتاز کلاس هستی.
سعی کنید خودتان را به خوبی بشناسید و همیشه به جنبه های مثبتی که دارید بیاندیشید همچنین واقع بینی را از دست نداده و بپذیرید که هیچ دو انسانی کاملا شکل و خصوصیات و نیاز یکسانی ندارند.
جمله ی " برو قوی شو اگر راحت جهان طلبی" را در صدر برنامه های زندگی خود قرار دهید و با توجه به آن تلاش کرده و از نعمت های خدا دادی و استعدادهای نهفته تان بهره بیشتری بگیرید. به قدرتمند شدن منطقی و انسانی خود فکر کنید زیرا انسانی که نیازمند اقتصادی اجتماعی و روحی و روانی نباشد، نیازی ندارد به کسی حسادت بورزد.
حسادت سد راه پیشرفت و شکوفایی شما میشود و ارزش علم و ایمان شما را از بین میبرد، سعی کنید با قوت تمام بر نفس خود غلبه کنید و به جای بدبینی خوش بینی و به جای کینه ورزی و دشمنی دوستی و آشتی را در وجود خود تقویت کنید.
یادتان باشد اول باید خودتان به برادر، خواهر، پدر و مادر و دوستانتان حسادت نکنید تا فرزندانتان آموزش غلط از شما نگیرند.
بهتر است در وجود خود کنجکاوی کنید و اگر حسادت را احساس کردید و به طور عادی نتوانستید بر آن غلبه کنید و خود را آرام و راضی نگه دارید، خوب است روزی یکبار هربار یک قاشق غذاخوری مرزن جوش را مثل چای حدود 20 دقیقه دم کرده و سپس آب آن را صاف و شیرین کنید و بنوشید. مصرف این دارو به طور مداوم در حل مشکل شما موثر خواهد بود.
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |